Икање кај бебињата, дали е штетно и како да го спречите

од  |  0 коментари

Икањето не е ништо друго туку резултат на несакана контракција на дијафрагмата. Кога се вдишува, дијафрагмата – која всушност е мускулна мембрана која ја раздвојува абдоминалната празнина од белите дробови – е исправена, дозволувајќи им на белите дробови да се полнат со воздух. Со издишување или исцрпување на воздухот од белите дробови, дијафрагмата повторно се крева над долниот дел на белите дробови.

Дијафрагмата всушност е малку повеќе од десната страна на нашето тело поради црниот дроб во абдоминалната празнина која е поставена налево. Црниот дроб кој ја контролира дијафрагмата е френетичен нерв, па неговата иритација може да предизвика икање.

Кога настанува контракција на мускулите, таа всушност се стега и се намалува. Ако мускулот на дијафрагмата е постојано контроверзен, резултатот е ненадејно и брзо затворање на вокалите. Како што дишеме, воздухот поминува низ гласовите, што резултира со препознатлив глас на “хик, хик”.

Кај новороденчињата, икањето е физиолошки нормален феномен кој се појавува како последица од голтање на воздух, новороденчињата голтаат воздух кога плачат.  Исто така икањето може да се појави затоа што бебињата имаат мал желудник, кој лесно се полни. Друга причина може да биде тоа што долниот кружен мускул на хранопроводот кај бебињата сеуште може да не е доволно развиен и не може да се затвори целосно, па тоа овозможува дел од храната да се врати и да предизвика икање.

Нема причина за загриженост се доека икањето не ги оневозможува нормалните активности како јадење или спиење. Долготрајното и непрестајно икање може да биде многу непријатно. Долготрајното икање може да доведе до нагони за повраќање. Доколку пак икањето е придружено со плукање, кашлање и сл. или не намалува, особено по навршување на првата година, консултирајте се со педијатар.

Неколку совети за смирување на икањето:

  • Лажичка млака вода, со оваа постапка се истегнува дијафрагмата и на тој начин се смирува икањето
  • Доколку настане икање за време на хранењето, бебето треба да се смести во исправена положба, потпирајќи го на себе, така што неговата главата ќе биде на вашето рамо, а потоа нежно погалете го на грбот за да се поттикне исфрлањето на воздухот што го проголтал.
  • Нанесете нешто топло на стомакот – потопла или загреан пелена.