Научете како да се ослободете од акните во пубертетот

од  |  0 коментари

Со влегувањето во пубертетот нашето лице, како и сè друго во нашето тело, се менува.

Некој е среќен и не гледа никаква разлика во кожата на лицето кога влегува во пубертет, но во оваа колумна ќе пишуваме за оние кои, за жал, не се толку среќни во врска со оваа тема. Со влегувањето во пубертетот, на нашето лице почнува да  се појавуваат акни и нашата кожа станува нечиста. Оваа промена влијае не само на девојчето, но дури и момчињата можат да имаат акни. Проблеми со акни започнуваат да се појавуваат кај сите деца во пубертетот.

Она што е важно да не се игнорираат митесерите и мозолчињата и да ги научете вашите деца за соодветна грижа на лицето.

  • со редовно чистење и миење на лицето, ги отстранувате бактериите
  • користете препарати за кожа и бидете сигурни дека во нив нема алкохол
  • регулирање на вашата исхрана, фрлање пржена храна и слатки производи
  • не допирајте ги воспалените  акни и митесери.

Ова се само упатства кои ќе му помогнат на вашето дете да ја подобри состојбата на кожата. Се разбира, сè може да се конзумира во помали количини, но претерувањето во ништо води до потешки услови.

Идентификација на симптомите

Навистина е важно да не се игнорираат првите симптоми на почетокот на воспалителните процеси и  никако не го допирајте лицето со прсти.

Правете редовно пилинг на вашето лице и ставете глинена маска што ќе ја смири кожата. Сепак, се препорачува да го оставите истиснувањето на експерти.

Научете го детето да  ги контролира и да не ги крие мозолчињата со тешка шминка. Научете го дека коректорот  спасува. Тоа ќе ги исуши мозолките и ќе го намали отокот. Запомнете дека сите ние сме исти, а е ритуалите од мали нозе се многу важни. Ова може да се спореди со миењето на заби. Децата го прават она што го гледаат, особено девојчињата. Покажете им дека нега на кожата е половина од здравјето. Акните, за жал, се дел од нашиот живот и мораме да се помириме со тоа што се појавиле и да научиме да живееме со нив, а ние само можеме да направиме подобра нега за нашето лице со правилна исхрана и лице.

Третман на акни

Кај лесни и умерени акни, се препорачуваат козметички препарати за млади луѓе базирани на бензоил пероксид. Тие се различни гелови, креми или тоници кои делуваат антибактериски и го спречуваат воспалението на кожата. Ако детето користи една од препаратите со бензоил пероксид, треба да имате на ум дека овој производ доста ја суши кожата. Кожата треба да биде подмачкана со крем на база на вода, за да не ги затвори порите. Првите резултати треба да се појават само по две недели.