Неверојатни технолошки пронајдоци

од  |  0 коментари

Фонт кој може да ја прелаже НАСА , направа која може да ви ги визуелизира мислите во реалистични фотографии, направа која може да ви ги сними соништата се само дел од пронајдоците за 2013 година, а за кои не сте сметале дека можат и воопшто да постојат. За таа цел ви ги претставуваме дел од они кои ние сметавме дека ќе ви ја разбудат имагинацијата и ќе ве натераат да се запрашате: “Дали постои нешто невозможно што не може да се направи, а е дел од нашата имагинација?”. Дел од овие пронајдоци можат да ве уверат дека  скоро се е возможно да се открие во ова големо технолошко доба, но сепак не би било возможно и без таа почетна идеја која е дел од само една обична мала идеја.

1. Камера која ја претвора нашата визија во визуелна слика. An employee of Neurowear wears a headset with a smartphone called "Neurocam" at the Smart City Week exhibition in Yokohama, suburban Tokyo, on October 23, 2013. whThe devide can analyse the user's brain waves and video record scenes when it senses interest from the user.  AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO        (Photo credit should read YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)

Колку пати ви се случила случка која би посакале да сте имале камера во моментот за да ја снимате и за ја овековечите?  Јапонската технолошка компанија Neurocam пронајде решение за вас преку кое ги фаќа визуелно високофрекфентните електронски сигнали кои ги праќаме преку черепот кога ни се случува нешто неверојатно и возбудливо и ги визуелизира преку камерата на вашиот iPhone кој е потребно да биде приврзан за направата. Во овој случај не би пропуштле да овековечиме битни моменти кои можат несвесно да ни се случат.

2.Апликација која ги снима вашите соништа.

CaptureКолку пати сте посакале да знаете што подлабоко се наоѓа во вашите соништа? За таа цел е пронајдена Shadow, таа  е апликација за која незините пронаоѓачи веруваат дека е способна да ги снима вашите соништа. На кој принцип работии оваа апликација? Во периодот кога спиеме цврсто а треба да се разбудиме е перидот кој според научниците е периодот во кој се креираат нашите соништа, па за таа цел оваа апликација ќе проба да ве разбудува на најнежниот можен начин за да спиете како под хипноза и на тој начин да ве “испровоцира” да сонувате, притоа снимајчи ги сигналите кои ги испраќате и ќе ги снима вашите соништа.Апликацијата можете да ја разгледате ТУКА.

3. Фонт кој може да ја измами НАСА

Исто како и невидливото мастило типично за дигиталното доба,компанијата  Sang Mun  креира начин за пишување на пораки на Интернет кои би биле декодирачки и за човековите очи, не само на направите. Овој фонт неговиот пронаоѓач го нарекол  “ZXX” и означува –без лингвинистичка содржина. На овој начин оваа содржина која може да пренесува пораки на било кој медиум не може да биде следена од НАСА, а и од хакерите.

4. ЗД принтер за храна

Се повеќе слушаме новости околу 3Д принтерите и нивната се поголема разноликост, од печатење на цели веднаш вселливи куќи за помалку од една недела, се до козметика и делови. Oд сега па натаму 3Д принетерите можат да ви испечатат и цела пица. Оваа идеја е наградена дури и од НАСА за пронајдок на годината затоa што за нив и би им била од особена корист затоа што на астронаутите и истражувачите на вселената кои се наоѓаат таму дури и со години храната добиена од било каков извор, а особено ваков кој ветува голема заштеда на материјали, време и ресурси за подготовна им е од огромна корист, а веруваат и дека во иднина овој пронајдок може да се конвертира во човековата најдобра нутритивна поддршка при исхраната Што би подготвиле во ваков принтер вие?

3D-printing-made-in-space