Вода – најдобар пијалок за идните мајки

од  |  0 коментари

Зошто им е потребна вода на бремените жени?

Водата за пиење е многу важна за време на бременоста, поради промените кои вашето тело ги  минува низ овој период, водата и ги олеснува повеќето негативни симптоми во текот на бременоста, не само физички, туку и психички. Особено е важно да се земаат соодветни количини на вода во осмиот месец, кога волуменот на крвта двојно се зголемува, па може да се појават кардиоваскуларни проблеми и хипертензија.

Водата им помага на бебето во стомакот да расте здраво, бидејќи преку крвта се пренесуваат корисните супстанции на фетусот. Исто така, амнионската течност користи приближно една чаша вода за секој час од времето на вриење за да се пополни, така што овој недостаток треба да се компензира.

Освен спречување на сериозни здравствени проблеми, ако ја земете препорачаната количина на вода и вашето лице ќе биде подобро, бидејќи ја спречува појавата на акни, и ако вежбате, не заборавајте да пиете вода пред, за време и по завршување на тренингот.

Кои се придобивките од водата за пиење за време на бременоста?

Консумирање  на доволна количина на вода спречува дехидрација, што може да доведе до компликации, како што се главоболка, вртоглавица, грчеви, задржување на водата. Некои жени дури тврдат дека во одредени интервали помага да се ослободи утринската болест, проблеми со дигестијата.

Исто така ги спречува инфекциите на урина, кои се чести во текот на бременоста, како и запек, хемороиди и едем.

Водата е особено важна во третото тромесечие од бременоста, бидејќи недостатокот може да предизвика контракции и предвремено раѓање.

Колку вода треба да пиете во текот на денот?

Оптималниот минимум колку вода треба бремените жени да пијат во текот на денот е од 1,8 до 2,5 л, и треба да се има на ум дека пожелно е да пиете повеќе вода ако вежбате и кога е жешко, бидејќи повеќе се залажувате, па не заборавајте секогаш да го носите шишето со себе каде и да одите.

Ако имате проблеми со бубрезите, висок крвен притисок и слично, консултирајте се со вашиот лекар, кој ќе ви препорача колку треба да ги земате течностите во врска со вашата болест.

 

Зошто водата е особено важна за бремените жени?

Водата го спречува развојот на уринарни инфекции, кои се чести во текот на бременоста, бидејќи бебето во матката се врзува за мочниот меур, така што може да се задржи мала количина на урина во нив. За да се ослободат бактериите од мочниот меур, тој мора да биде почесто празен, и ова е можно само ако бремената жена зема многу течности. Во овој случај, урината ќе биде светла, “разредена”, така што ризикот од инфекција е намален.

Исто така е важно дека водата спречува запек, со што се спречува појавата на хемороиди. Една од најважните причини за консумирање на вода е хидратација на телото (дехидрација во бременоста е многу сериозна). За време на бременоста, хормоните “чуваат” вода, што е спречено ако се користи доволно количество течност. Пред да се породи жената, телото произведува Pitocin хормон, многу сличен со хормонот кој се продуцира кога телото е дехидрирано.

Со што флашираната вода се разликува од обичната?

Флашираната вода може да биде природен минерал, изворска, или прочистена и омекната со процесот на јонска размена, во кој се одзема калциум и магнезиум и се додава натриум. Флашираната вода има подобар вкус и мирис поради мешавина на минерали и методи на преработка.

Многу флаширани води имаат висока концентрација на калциум и магнезиум. Калциумот е од суштинско значење за здрави коски, пренесување на нервни импулси и контрола на мускулните контракции, како и секреција на хормони и дигестивни ензими. Магнезиумот е суштински елемент во телото, бидејќи има незаменлива улога во бројни биолошки реакции.