Каква количка да изберете за вашето бебе?

од  |  0 коментари

Детската количка е опрема која „мора да се има“ но купувањето може да биде проблем, особено за помладите родители. 3-во-1 колички, летни колички, количка за близнаци, полесни, потешки, со поголеми или помали тркала? Тоа звучи комплицирано, но со добра информираност нема да има проблем.

3 во 1 количка

Со купување на 3 во 1 количка ќе добиете сè што ви треба од опрема за бебиња.

 • Количка
 • Автомобилско седиште
 • Детска кошница

На овој начин, ќе убиете три муви со еден удар и ќе имате се што ви треба за безбеден пат низ животот на вашите мали ангели.

Кога купувате 3 во 1 количка, најважно е тоа што седиштето за возилото лесно се монтира / расклопува. За да не се борите со расклопување додека вашето бебе плаче.. 3 во 1 количка е најдобриот избор за оние родители кои го очекуваат своето прво бебе. Со едно купување на 3 во 1 количката добиваат дополнителна опрема и решение на неколку „проблеми“одеднаш.

Недостаток на 3 во 1 количките е нивната големина и тежина. Бидејќи тие се доста големи потребно е многу простор во вашиот дом и уште поважно во вашиот автомобил. Ако сакате често да патувате со вашето дете треба да ги земете во предвид овие работи.

Летнa количкa

Летните колички се основен модел на колички и затоа се најевтини. Се разбира, во зависност од карактеристиките и способностите, цената е поинаква, но тоа е количка што е малку поевтина.

Летните колички се наменети за деца од 6 месеци до 3 години, лесни се, компактни одлична за транспорт.

Живејте во станот, а немате лифт? Дали сфаќате дека ќе треба да ја носите количката за бебето на вториот, третиот, четвртиот кат? Бидејќи тие се лесни, веројатно е најдобриот избор.

Сепак, летните колички исто така имаат свои недостатоци.Бидејќи имаа помали тркала, тие не се добар избор за нерамни терени или за подолго возење. Исто така помалиот простор за децата би можел да биде проблем во зимските месеци кога детето има неколку слоеви на облека како и потребаата за прекривка кој што може да излегува од по страните.

Овие колички не се наменети за деца помали од 6 месеци, особено поради тоа што потпирачот за грб не може да се спушти до целосно рамна позиција. Бидејќи бебињата до 6 месеци не се способни сами да ја држат главата, овие колички не се препорачливи до таа возраст.

Традиционална количка

Без посебно име, а во нашиот случај, наречена традиционална количка претсавува детски колички кој ќе го следи развојот на вашето дете. Во повеќето случаи, можете да ги користите од раѓањето на вашето дете до моментот кога детето започне да трча.

Меѓутоа, традиционалната количка ќе се покаже како идеален избор за попроблематичните терени поради нивната сила. Во повеќето случаи, потпирачот за грб може да се прилагоди во неколку степени, и што е најважно, може да се провери дали може да се спушти до сосема хоризонтална положба, така што новороденчињата можат безбедно да уживаат во овие колички.

Традиционалните колички имаат повеќе простор, поместена седиште и потпирачи за грб за поголема удобност за детето. Како по правило, тие доаѓаат со некоја форма на заштита од сонцето / дождот и дополнителна кутија на грбот за да ги оставите сите работи што ги носите на прошетка.

Бидејќи постојат широк спектар на цени за овие модели, важно е да дефинирате кои дополнителни функции навистина ќе ви требаат. После тоа ќе ви биде полесно да ја најдете вашата идеална количка.

Количка за близнаци

Или колички за деца на иста возраст се исто така опција за некои родители. Во тој случај, имате два избори, во зависност од положбата на деца во количките:

 • еден крај на другиот
 • еден зад другиот

За маневрирање полесни се количките кај кои положбата на седење за децата е една покрај друга, но може да се најдат во неволја кога минуваат низ врати што се помали од ширината на количката. Друг проблем е дали децата кои ќе ги возите имаат различна тежина, количката може да се повлече од едната страна

Количките со седишта едно зад друго генерално имаат помалку простор за нозете (особено детето што седи назад), тие се потешки и потешки за маневрирање. Од друга страна, предностите дефинитивно заземаат помало место и немате проблеми со поминување низ врати, лифтови и така натаму.

Главни карактеристики на количките

Сега, кога детално ги објаснивме различните видови колички, решивме да ги потенцираме карактеристиките што треба да ги има вашата колича, без оглед на моделот што ќе го изберете.

Безбедност

Се разбира, на прво место, безбедноста на детето мора да биде. Иако можеби изгледа неразбирливо, сигурно не сакате вашето дете лесно да излезе од количката додека уживате во прошетка.

 • Осигурајте се дека вашата кошничка има JPMA сертификат кој покажува дека ги исполнуваат сите постојни безбедносни стандарди.
 • Користете ремен за врзување на деца. Најбезбедни се оние кои се врзуваат во 5 точки (стомак, рамења, нозе).
 • Пробајте ги сопирачките. Можете да ја запрете количката без никакви проблеми? Секое тркало или одеднаш?
 • Дали количка има заштетна покривка за сонце или за дожд? Најдобрите се разбира се со UV заштита?

Управување

Количката може да биде најскапа, најдобра, најбезбедна, но ако не е лесно да се управува со нив, сето тоа паѓа во водата. Бидејќи вашето дете треба да биде удобно, тоа мора да биде така. А не по 15 минути пешачење да имате воспаление на мускулите на рацете од напорот кој го дававте на количката.

 •  Количката мора да можете да ја туркате во еден правец со една рака.
 • Количките кои се вртат за 360° полесни се за управување.
 • Рачките на количката мора да бидат во висина на струкот на тој што ја турка. Ако сте повисоки важно е рачките на количката да можат да се подесуваат.
 • Изберете количка со кои ќе имате доволно простор за удобен чекор.

Дополнителна опрема за количката

Кога сте поминале низ сето ова, вие сте до најдобриот избор за вашето бебе и за себе. Сега само треба да ги решите финесите и тоа е тоа. Додатоци за колички се бројни, и зависи од вас, за да изберете што навистина ви треба.

 • Колкава е големината на кошницата?
 • Има ли количката држац за чаша за вас и вашето бебе?
 • Дали може рачката на предната страна да се отвора?
 • Дали има прекривка за нозете?
 • Дали ткаенините можат да се отстранат и да се перат.