Како да се процени квалитетот на мебел од дрво

од  |  0 коментари

Како да прпознаете дека мебелот од дрво е квалитетен

Не е тешко да се оцени квалитетот на мебелот од дрво и не треба да бидете експерт за да го направите тоа. Сè што треба да направите е да го разгледате материјалот, конструкцијата, финишот и да одвоите време. Исто така, може да помогне ако се запознаете со некои термини за мебел од дрво.

Извори на дрво

Мебелот е направен од различни дрва класифицирани како тврди, меки или конструирани. Видот на дрво што се користи е еден од факторите што одредуваат колку долго ќе трае мебелот и како ќе помине со годините..

Квалитетен мебел е генерално направен од тврдо дрво што доаѓа од листопадни дрвја како даб, јавор, махагони, тиково, орев, цреша и бреза.

Дрвото се исуши на воздух, пото се суши за да се отстрани сета влажност. Ирските дрвја како што се бор, ела, црвено дрво и кедар служат за производство на иглолистно дрво. Можно е да се најди добар квалитет на мебел во овие шуми, но тие бараат поголема грижа, бидејќи тие се повеќе склони кон гребнатини и вдлабнатини.

Солиден мебел од дрво во голема мера е нешто од минатото. Сеуште можете да го најдете, но најчесто ќе најдете мебел изработен од иверица или дрвена конструкција. Вие не мора да го отфрлите овој материјал како второстепено, бидејќи спречува разделување или искривување. Тоа може да се направи за цврст, долготраен и многу атрактивен мебел кога се користи со висококвалитетни фурнири.

Изработка:

 • Начинот на кој е изработено парчето може да придонесе за нејзината убавина, функционалност и колку долго ќе трае.
 • Цврстината на самиот мебел е таа што кажува многу за неговиот квалитет. Добрите зглобови може да има спојници или завртки.
 • Секој лепак што се користи нема да се покаже надвор од зглобот.
 • Барајте аглести блокови кои ќе додадат сила и стабилност на едно парче. Тие не се видливи однадвор. Тие се завртуваат на двете страни од внатрешните ќошиња.
 • Добриот квалитет на  биро или на фиоки може да има прашини или тенки листови од дрво помеѓу фиоките. Ова не само што ги прави посилни структурно, туку го држи правот далеку од облеката или хартијата.
 • Фиоките треба добро да се вклопат и да имаат шина за да ви овозможат лесно движење на фиоката во и надвор од нејзината станица. Тие, исто така, треба да имаат и кочници за да спречат да се извлече или испадне фиоката.
 • Улогата на канцеларискиот мебел како што се биро, шкафовите за датотеки и компјутерски оклоп  се важни за функционалноста на работата.
 • Вратата треба да се затвора уредно и да биде рамна со предниот дел на кабинетот, а основата треба да биде со добар квалитет.

Квалитетниот мебел од дрво има добар финиш

Брусењето, боењето и завршувањето се дел од процесот, а занемарувањето на која било од овие фази може да влијае на севкупниот квалитет на парчето. Брусењето е првиот чекор во завршувањето на процесот.

Доброто парче ќе биде мазно, така што нема да има груба површина кога ќе поминете со раката. Брусењето преку дрво ќе произведува непривлечни резултати, како што се темни линии или гребнатини по површината.

Неправилно брусеното дрво нема да биде  рамномерно. Проверете го финишот од различни агли за да проверите дали е мазен или гребнатини.

Добрите дамки ги подобруваат природните убавини на дрвото и додавата боја и карактер. Можат да направат еден тип на дрво да изгледа како друго или да изгледа различно или слично. Висок квалитет на боење ќе биде без никакви темни дамки.

Сите страни и краевите треба да имаат ист тон.

Завршетоците се движат од висок сјај до мат. Висококвалитетен финиш е мазен и без груби точки, честички од прашина или меурчиња.

Знаци на лошо обработено дрво:

 • Груба површина
 • Многу сјајна или матирана површина
 • Поделени рабови
 • Гребнатини, вдлабнатини или прашинкси раски
 • Досадни дамки укажуваат на пропуштени области
 • Капки боја околу рабовите и на вертикалните површини

Оштетен мебел е исклучок од сите горенаведени. Ќе откриете дека за површината на мебелот се  користат многу од овие ефекти за да се  се старее нов мебел и да ја зголеми својата рустична привлечност.