Хидратација – клуч на здравата кожа!

од  |  0 коментари

Еден од органите на кои најбрзо се забележува несоодветното внесување на вода е кожата. Кога на телото му недостасува вода, клетките ќе се исушат, го забрзуваат стареењето и на крајот ќе умрат. Поради недостаток на вода, сврзното ткиво ослабува, ги ослабува влакната на колаген и еластин, така што кожата ја губи еластичноста, станува збрчкана и безживотна. Соодветното внесување на вода помага во елиминирање на отпадните материјали и “чистење” на кожата.

Исто така, се покажа дека веќе половина литар вода го зголемува протокот на крв во кожата и му дава по блескав изглед. За да се обезбеди оптимална влажност и да се отстранат видливите  знаци на стареење на кожата, потребно е да се инјектираат најмалку 1,5 литри течност дневно, најдобро преку минерална или изворска вода.

Зошто е важно да се хидрира кожата однадвор?За разлика од внатре, кожата треба да биде навлажнета од надвор за да биде здрава и еластична. Имено, кожата е под влијание на надворешни фактори како што се сонцето, ветерот, климата, прашината итн. Се појавуваат брчки, настанува хиперпигментација, а сонцето поттикнува формирање на слободни радикали. Затоа, дневната хидратација е исклучително важна, но лицето често е многу тешко да се одржи хидрирано во текот на денот. Истото важи и за кожата на телото во летен и зимски период. Станува сува и нехидрирана. Изложена е на различни влијанија од околината. Испукана и перутава. Хидратантните креми и лосиони ја одржуваат кожата негувана од утро до вечер. Затоа не заборавајте ја редовната нега и изборот на вистинските производи.