Бебе развој: Играчки за првата година

од  |  0 коментари

Веднаш штом ќе се роди бебето, ќе бидете опкружени  со играчки кои ќе ги купат бабите, тетките, а исто така ќе купите многу што Вас ќе ви се допаѓаат. Но, за некои од нив се уште не е вистинскиот момент. Од раѓање до втората година, играчките првенствено се користат за стимулирање на психичкиот развој на детето, но за да ја играат таа улога, тие треба да се прилагодат на нивната возраст. Се разбира, ќе сакате сите тие убави играчки да им ги дадете, но нека не  Ве гризе совеста бидејки тие немаат улога сè додека детето не расте доволно за да ги игра.

0-1   месеци Верувајте или не, но првата играчка што ќе ја игра вашето бебе сте токму Вие.  Сите бебиња се привлечени кон  човечкото лице од првиот момент по раѓањето. Тие особено реагираат на познатото лице, особено на лицето на мајката.

1-2 месеци На оваа возраст, на креветот  можете да поставите музичка низа на живописни бои. Се поставува на страната на креветот, на висина на стомакот на бебето. Познато е дека бебињата претпочитаат да гледаат предмети во движење наместо оние што се статични.

2-3 месеци На бебето ќе му биде интересно да игра со мала и мека топка или тропалка. Се разбира, треба да се почитуваат и некои правила со цел да ја имаат својата функција. Тропалка на првото бебе треба да биде во форма на сфера со дијаметар од пет сантиметри, треба да има рачка долга околу 10 сантиметри и да биде црвена боја за бебето да го исправи со поглед и следење. Првата топка треба да биде мека, околу 10 сантиметри во дијаметар, црно-бело или во комбинација на бои од спектар (црвена, жолта, сина, зелена), бидејќи малите бебиња гледаат контраст, а не боја.

4-5 месеци Коцките и огледалата ќе го фасцинираат бебето на оваа возраст. Коцките им овозможуваат на раката на бебето да се прилагоди на обликот на објектот што се одржува, а за почеток, најдобро е да бидат оние кои се согласуваат еден кон друг. Бебињата сакаат да се гледаат себеси во огледалото, но исто така да го допрат, па затоа треба да се направат од пластика.

6-7 месеци Книгите кои шушкаат  ќе го задржат вниманието на бебето долго време.  Сега станува свесно од каде доага звукот и се врти во таа насока. И со нив подолго време ке им биде забавно.

8-9 месеци

Кога бебето почнува да се движи се повеќе го инересираат играчки кои се движат – автомобили, топки и сл.

12 – 24 месеци Во овој период вашето бебе ќе биде подготвено за “посериозни” играчки.  Како се развиваат рацете на детето ќе може да фаќа играчки од различни форми, бои и големини, да притиска копчиња, да ги врти. Можете да му дадете повеќе коцки, голем автомобил за транспорт, кутии, книги, кутии со вметнати форми.Посебно ќе ужива  да ги стави играчките во кутијата, да ги извлече, истури. На тој начин учи, што е помало и што е поголемо и како може да ги пренесе работите од едно до друго место.