Важноста на водата кога сте физички активни

од  |  0 коментари

Зошто е важно да пиете вода кога сте физички активни?

Иако повеќето луѓе кои работат со тежини знаат дека водата е важна за нивното здравје, тие навистина не разбираат колку важна улога игра водата кога станува збор за градење на мускулите. Одржувањето на добро ниво на хидратација секој ден е клучен дел од програмата за градење на мускулите, што не би можело да ја потцени потребата на вода.

Дехидратацијата влијае на моќта и количината на енергија, способноста за градење на мускулите – така да, не заборавајте да пиете доволно вода!

70% од нашето тело е составено од вода, од кои 83% се во крвта, 22% во коските и неверојатни 75% во мускулното ткиво. Во случај на дехидратација, количината на вода во сите делови на телото ќе се намали, ако се постигне зголемување на  мускулите ова ќе биде краен приоритет на вашето тело, дури и ако имате сила да работите со тежини.

Исто така, се смета дека водата е втора по важност по кислородот, како најважна хранлива материја за нашето тело, и истражувањата покажале дека дури и најмалото нарушување на водената рамнотежа во телото може да го загрози здравјето на човекот.

Ова значи дека со дехидрација од 3% е веројатно дека ќе имате помалку енергија, сила и телото нема да може да ги исполни задачите потребни за раст на мускулите.

Едноставно кажано, водата го стимулира развојот на мускулите и придонесува за:

-Зајакнување на телото
-Заштита на зглобовите
-Подобрено варење на храната

Подолу се прикажани три симптоми на дехидрација кои можат да влијаат на програмата за градење на мускулите:

-Замор
-Проблеми во системот за варење
-Висок или низок крвен притисок

Поентата е дека водата има многу важна улога во процесот на градење на мусклутие затоа пијте вода што е можно повеќе.

Потребата на вода кај луѓето кои се физички активни:

Потребата за вода е различна за секој бодибилдер и се определува на индивидуална основа. Важно е да се земат специфични фактори врз основа на кои се проценува дневниот внес на вода.

Вистинската количина на вода што ви треба е определена врз основа на следните фактори:

– Временската температура
– Вашето почетно ниво на хидратација
– Вашата физичка активност

Важно е да ги следите упатствата за дневна хидратација кога сте физички активни. Ова значи дека мора да бидете сигурни дека сте доволно хидрирани пред да подигнете тежина.

Колку вода треба да пијам?

Постојат неколку начини да се утврди колку вода треба да се консумира на дневна основа. Ниту еден од нив не е целосно точен, тоа ви дава општа слика за тоа колку е потребна вода.

Општите правила за одредување дали сте доволно хидрирани се:

– Дали мокрите секој час до час и половина.
– Вашата урина е чиста и без мирис
– Ако мокрите само неколку пати на ден и вашата урина е темно жолта, веројатно не пиете доволно вода и дозата треба да се зголеми.

Значи, лицето кое тежи 80 кг, интезивно тренира 3-4 пати неделно, треба да пие најмалку 2,5-3 литри вода секој ден. Можеби ова звучи многу и во тој случај почесто ќе го посетувате тоалетот, но тоа е мала цена за она што го добивате.