Грижа за дентална хигиена на вашето бебе

од  |  0 коментари

Почетниот период на раст на забите е проблематичен за секое бебе и неговите родители. Потоа доаѓа време да се обрне внимание на стоматолошката хигиена. Како и кога треба да започнете со чистење на забите на вашето бебе? Ќе се обидеме да ви дадеме корисни совети за ова прашање.

Според експертите, со четки за заби кај доенчиња треба да започне по шест месеци откако ќе се појават првите заби. Причината за ова е појавата на нова и разновидна храна во нивното мени. Покрај мајчиното млеко или сувото млеко, вашето бебе веќе зема друга храна и течности. Некои од нив содржат киселини и шеќери кои можат да ги оштетат млечните заби и да предизвикаат појава на кариес. Затоа, почнувајќи од чистењето на забите на вашето бебе во овој момент ќе помогнете да се отстранат сите потенцијални ризици по здравјето на забите.

Обрнете посебно внимание на чистење на забите на вашето бебе по појадокот и спиење. Забите на вашето бебе прво треба да се чистат со едноставно бришење со влажно и чисто марамче. Консултирајте се со вашиот лекар. По некое време можете да почнете со користење на четка за заби со многу мека текстура.

Една од главните начини на кои можете да ги заштитите забите на вашето бебе е да избегнете да оставите шише во устата за време на спиењето. По јадењето, киселината и шеќерот акумулирани на врвот на шишето можат да ги оштетат забите. Ако веќе имате доволно вода за пиење, дајте му го тоа по јадење. Обично ова се случува по шестиот месец.

Ако чистење не е правилно или редовно, ризикот од губење на забите е многу висок. Децата што ги губат млечните заби поради лошата хигиена на забите можеби ќе немаат здрави заби како возрасни.

За да ги задржите забите на вашето бебе здрави, немојте да му дадете пудинг или слатка храна. Ова може да има негативен ефект. Шеќерот или засладувачите во оваа храна го зголемуваат ризикот од кариес. Наместо тоа, препорачливо е да му дадете јаболко. Покрај вкусниот десерт, тоа помага да се исчистат забите.

Навиките на некои бебиња, исто така, може да влијаат на здравјето и чистотата на забите. На пример, цицање на прстите или палецот, што е честа кај доенчињата, предизвикува горниот дел на непцето да излегува и предизвикува празнини помеѓу забите. Во овој контекст, превенцијата на цицање на прстите е исклучително важна.