Програмирање за деца – зошто е важно за младите умови

од  |  0 коментари

Најновите истражувања го ставаат програмирањeто во првите редови на идните кариери. Па, како да научиме и да ги учиме нашите деца како да програмираат, и зошто е ова толку важно? Уште поважно, на која возраст започнуваме да ги учиме своите деца?

Еве 5 причини зошто кодирањето/програмирањето е важно за младите умови на децата

1) Програмирањето е друг јазик.

Јазикот ги учи децата како да комуницираат и учи логично размислување. Јазикот исто така ги зајакнува и вербалните и писмените вештини. Децата треба да бидат изложени на различни јазици на рана возраст. Тоа им помага подобро да го разберат светот околу нив. Програмирањето има свој јазик. Секоја буква во азбуката има посебна формула од 0 и 1 што ја претставуваат. Овие 0 и 1 и даваат на технологијата околу нас насоки како да се изведат. Кој подобар начин за нашите деца да разберат зошто и како функционира технологијата околу нив отколку да научат да програмираат и да зборуваат со технологијата околу нив.

2) Програмирањето ја поттикнува креативноста.

Со експериментирање, децата учат и го зајакнуваат својот мозок. Дури и кога ќе погрешат, учат. Децата можат да бидат креативни, а креативноста е охрабрена. Креативноста е дел од процесот и не секогаш производот.

3) Програмирањето им помага на децата со математички вештини.

Програмирањето им помага на децата да можат да ги визуелизираат апстрактните концепти, им дозволува да применуваат математика во реални ситуации и ја прави математиката забавна и креативна. Програмирањето е присутно во многу од денешните програми за СТЕМ.

4) Програмирањето го подобрува пишувањето на академските перформанси.

Децата кои учат да кодираат, разбираат како да планираат и организираат мисли. Ова може да доведе до подобри вештини за пишување, на кои може да се изградат со развивање на вештините за кодирање со текот на времето.

5) Програмирањето им помага на децата да станат сигурни во решавањето на проблемите.

Како што учат да кодираат и даваат насока, тие учат дека не постои единствен начин да се направи нешто и дека дури и ако нивниот начин не функционира. Тие можат да го подобрат она што веќе го сториле без да се грижат дали ќе пропаднат. Програмирањето е основна писменост во дигиталната ера и важно е децата да ја разберат и да можат да работат и да ја разбираат технологијата околу нив.

Децата да научат кодирање на рана возраст ги подготвува за иднината. Програмирањето им помага на децата со комуникација, креативност, математика, пишување и самодоверба.

Ова ме води кон тоа како нашиот едукативен центар Едуфронт ги учи учениците како да програмираат со помош на Scratch.

Во обуката Програмирање за деца „ПрограмИграм™ во Scratch“ се изучува програмскиот јазик Scratch преку користење на наставната програма „Creative Computing Curriculum“.

Наставната програма за Creative Computing e развиена од Harvard Graduate School of Education. Taa e збирка на идеи, стратегии и активности за воведно искуство во креативна работа со компјутери користејќи го програмскиот јазик Scratch. Активностите се дизајнирани за да ја поддржат блискоста и да ја зголемат флуентноста во креативната работа со компјутери и компјутерското размислување. Програмирање за деца „ПрограмИграм™ во Scratch“ ги вклучува сите овие активности прилагодени за онлајн обука.

Програмирање за деца

Scratch е програмски јазик базиран на визуелни блокови за програмирање што им овозможува на корисниците да научат компјутерско програмирање додека работат на лично значајни проекти како што се анимирани приказни и игри. Главна цел на Scratch е да ги воведе и запознае со програмирање оние кои немаат претходно искуство во програмирање. Scratch  е проект на Lifelong Kindergarten Group во MIT Media Lab. 

Во Програмирање за деца со Scratch децата ќе програмираат свои интерактивни колажи, приказни, анимации и игри на сопствен профил на www.scratch.mit.edu кои можат да ги споделуваат со Scratch заедницата онлајн.