Зошто на кожата ѝ треба дополнителна хидратација?

од  |  0 коментари

Кожата е најголемиот човеков орган, па како што е изложен на надворешни услови и секогаш во допир со облека, потреба е дополнителна хидратација.

На оргните секојдневно му треба вода, што значи не е доволно само мачкање со креми туку и до 8 чаши вода. Меѓутоа, што се случува кога избегнувате негување на кожата? Дали е ист или станува сува? Какви видливи промени се случуваат?

Некои истражувања ја следеа состојбата на кожата во период од година дена, за да откријат како изгледа кога не се негува.

1. Неколку дена без хидратација
Негативниот ефект не можете да го видите веднаш во драстична мера но ќе приметите како пепеласта и сува кожа.
Исто, кожата се затегнува ако не пиете доволно вода и имате недостаток од истата.

2. После месец дена
Бидејќи подолг временски период на површината на кожата и недостига влажност, таа прекинува да се заштитува од надворешни фактори. Тогаш се приметува воспаление, црвенило, надуеност на одредени делови.

3. После година дена без хидратација 
Една година е долг временски период откако кожата не добила доволна заштита ниту хидратација. Таа е потполно сува и и недостига еластичност заради што се појавуваат бори, добива изглед на иритирана и опуштена кожа.

Една година е долг временски период откако кожата не добила доволна заштита ниту хидратација. Таа е потполно сува и и недостига еластичност заради што се појавуваат бори, добива изглед на иритирана и опуштена кожа.

Заклучок од сето ова е дека кожата мора редовно да се негува со лосиони и креми. Не дозволувајте кожата да пати зошто ќе имате долгорочни проблеми со неа.