Како до соодветна трпезариска маса

од  |  0 коментари

Има многу работи што треба да ги разгледате пред купувањето на овој дел од мебелот. Обликот на трпезариската маса мора да биде прилагоден на големината и изгледот на просторот.

Треба многу да се размислува пред да се започне со купување на трпезарија. Изборот на трпезариската маса не е само естетско прашање. Нејзината положба во просторијата го определува нејзиниот стил и вид на материјал од кој е направена.

Вашиот избор, од друга страна, мора да одговара на вашиот начин на живот и долго да ве служи. Постојат некои елементи за кои треба да се размислува пред купувањето.

ОБЛИК НА ТРПЕЗАРИСКАТА МАСА

Кога се размислува за купување на трпезариска маса, нејзиниот облик е најважната работа бидејќи влијае на изгледот на целиот простор. Секој облик има свои добри и лоши страни, треба да се избере оној кој има најмногу позитивни страни за одреден простор.

 

 

КВАДРАТНА

Добрите страни на оваа трпезариска маса се во тоа што е одлично за опуштено и романтично обединење, бидејќи тука седмично седат од два до четири лица, заштедуваат простор во мали простории и лесно се склопуваат. Лоша страна е што не е погодно за седење на поголем број луѓе.

ПРАВОАГОЛНА

Доста луѓето можат да седат, може да служи како шведски стол, а може да седи на ѕид кога не е во употреба. Лоша странае е што заземаат многу места во квадратни простории.

ОКРУГЛА

Добрите страни на округлата трпезариска маса се што секој го гледа секој, може да биде добра за комуницирање и погодна за невообичаени и неупотребливи агли. Сепак, мана е што не штеди простор и тешко се одлага.

ОВАЛНА

Оваа трпезирија го штеди простор, луѓето се чувствуваат подеднакво добро. Неговите обложувања делуваат елегантно во голема и долга соба, но затоа овој облик не одговара на мали, квадратни трпезарии. Не може да се смести во коцки на просториите.

ВЕЛИЧИНА

Водете сметка за тоа колку луѓе ќе бидат секојдневно на маса. Онаа на повлекување одговара на домови кои секојдневно имаат малку луѓе на маса, но често имаат гости. Изберете трпезариска маса на повлекување што може да има повеќе различни форми и да се приклучи за секојдневна употреба.

Ширината на трпезариската маса а е исто така многу важна. Потребно ви е многу простор садови. Што треба да има ширина од еден метар, особено ако сакате да ставите многу храна на него.

Стандардна висина на трпезариската маса е 75 сантиметри, а седиштето е 45 сантиметри. За секој човек ви требаат 60 сантиметри ширина, а на тоа треба да се додадат уште 10 до 15 сантиметра. Треба да биде од сите страни минимално 60 сантиметри оддалечени од ѕидот за да се олесни станувањето и седнувањето.

Ако масата е во кујната, размерот помеѓу масата и тој простор треба да биде околу 120 сантиметри, за да може истовремено да се седи и да се работи во кујната.

МАТЕРИЈАЛИ

Од различни материјали се изработуваат трпезариските маси, со тоа имаат и различни позитивни и негативни својства.

ДРВО

Добрите страни на дрвените маси се издржливи и долготрајни, а непотполното дрво има антибактериски својства и има широк избор на завршни работи. Таквиот мебел е тежок  за движење, и честопати е скап.

ПЛОЧЕСТИ

Овие маси изгледаат дека се од дрво и имаат пониска цена. Тие се отпорни на вода и дамки и има широк избор на модели. Сепак, тие се помалку трајни од дрвените маси и може да се уништат на краевите.

СТАКЛЕНИ

Нејзината транспарентност дава чувство на просторност, изгледа модерно и софистицирано и лесно се чисти. Лошо е што има остри рабови што можат да бидат опасни и да привлечат прашина.

ПЛАСТИЧНИ

Овие маси се издржливи и лесни за одржување, и има широк избор на бои и модели. Лошите страни не се добри стари. Има тенденција на „пожолтување“, лесно се оштетува од топлина, гребнатинките се јасно видливи и тешко е да се поправат.