Што може да направите за да го поттикнете вашето бебе да оди?

од  |  0 коментари

Бебињата обично почнуваат да одат  помеѓу 8 и 18 месеци. Но, процесот до самостојно одење кај секоe бебе е различен. Држете го вашето бебе во стоечка положба, или оставете го во близина на мебел за поддршка кога ќе биде подготвено да стои. Ставањето играчки надвор од нивниот дофат ќе ги поттикне да преземат чекори додека на крајот не почнат да одат сами по себе.

Бебињата се природно мотивирани да одат додека созреваат. Значи од околу 6 до 13 месеци тие почнуваат да лазат, а потоа помеѓу 9 и 12 месеци се обидуваат да застанат.  Не треба  и не смеете да го брзате вашето бебе за време на овие развојни фази, туку треба да му помогнете на следниот начин:

1.Бидете креативно додека не започнат да лазат

2. Дајте им рака кога ќе застанат

3. Пазете на нив додека се движат

4. Чекорете заедно за тие да стекнат самодоверба

5. Давајте им аплауз за постигнатата цел

6. Бебшка заштита во вашиот дом7. Нека одат боси

8. Правете им дневна масажа

9. Посетете лекар ако не започнат да одат до 18 месеци