Ова треба да го знаете пред да купите автомобилско седиште за бебиња и деца

од  |  0 коментари

Купувањето на автомобилско седиште за бебе или дете е една од најважните набавки што ќе ги извршувате за вашето дете, па затоа е важно да бидете добро информирани. Списокот за првата опрема за бебиња е долг, но седиштето на автомобилот мора да биде на врвот на таа листа, бидејќи станува збор за безбедноста и животот на вашето бебе. Сите деца од раѓањето до возраст од 12 години треба да се возат на соодветно седиште.
Како што детето расте, треба да им обезбедите седште во зависност од тежината. Врз основа на овие критериуми седиштата се поделени во 5 групи. Бебињата растат брзо, па не се потпирајте на податоците од последниот систематски преглед. Возраста е дадена како упатство бидејќи децата на иста возраст можат да бидат поголеми или помали. Измерете го вашето бебе и врз основа на неговата тежина наместо возраст одредете кое автомобилско седиште е соодветно.

Одберете го моделот зависно од тежината и возраста

Група 0
Автомобилските седишта од групата 0 се наменети за бебиња до 10 кг на возраст до 9 месеци. Оваа група вклучува места со рамно дно, но тие ретко можат да се најдат на пазарот. Се препорачуваат за предвремено родени бебиња, бебиња кои не можат да лежат на редовни седишта, како и за подолги патувања.
Група 0+
Оваа група вклучува автомобилски седишта за бебиња до 13кг односно до 18 месеци. Овие се автомобилски седишта што се поставени во спротивна насока на возење и во нив бебето лежи во позиција на фетусот. Ова е најбезбедна позиција за бебето додека возите во автомобилот. Неговата глава е непропорционално голема во однос на телото и затоа бебето е многу чувствително. Во случај на судир . Во случај на судир, силите што можат да го повредат бебето се расфрлаат над школката од седиштето, така што бебето е заштитено, а главата и вратот остануваат неповредени.

Група 1
За деца со тежина од 9кг до 18кг, седиштата од Групата 1 се наменети за возраст од 9 месеци до 4 години. Автомобилските седишта од Група 1 се потешки од седиштата за бебиња, тие се предвидени да седат во автомобилот. Овие седишта се обезбедени со автомоблиски појас или систем ISOFIX. Тие се поставени во насока на возењето, но исто така има и седишта за автомобили кои се поставени во спротивна насока, што е подобро за безбедноста на детето.

Автомобилните седишта во оваа група можат да имаат безбедносни ремени со 3 или 5 точки или безбедносна перница. Безбедното перниче имитира воздушно перниче со примена на сили за време на судир, со што се намалува ризикот од сериозни повреди. Се става над стомакот на детето и е обезбеден со појас за возило.

Група 2

Автомобилските седишта од Група 2 се наменети за деца со тежина од 15 до 25 килограми, што е можност за возраст од 3 до 7 години. Тие се поставени во насока на движење на возилото, а детето е на седиштето поврзано со појас на автомобили или ремени.

Во седиштето со ремени за рамо лесно е да се утврди дали детето пораснало. Ако рамото на детето е над 1cm над врвот на дупката во ременот, треба да се купи столче од следната група. На оваа врска ги препорачуваме седиштата на сигурни производители, кои имаат потпирач за грб, а со тоа и заштита на задниот дел и заштита на главата.

Група 3

Автомобилските седишта од групата 3 се т.н. бустерни седишта и се користат од деца со тежина од 22 до 36 кг, односно од 6 до 12 години. Овие седишта се наменети за деца кои сеуште не се доволно големи за редовно користење на автомобилски појас кој е наменет за возрасни. Тие го креваат детето, така што ременот поминува низ клучната коска и градите, а долниот дел оди низ колковите. Без појава, појасот ќе помине низ вратот и стомакот, што може да доведе до внатрешни повреди при судир.

Isofix

Уште во деведесеттите години има проблем со правилното поставување на детските седишта во автомобилот. Авто седиштата се прицврстуваа исклучиво на појасот на автомобилот, што честопати значеше неправилно поставување, бидејќи зависело од моменталната волја, вештина и сила на оној кој го поставува седиштето. Тестовите покажаа дека повеќе од 75% седишта не се поставени правилно. Исто така, проблемот беше и невозможно правилно поставување на сите типови на седишта во сите типови на автомобили.

Затоа е развиен нов начин за поставување на автомобилски седишта во автомобил и новата меѓународна норма ISOFIX (FIX на Меѓународните стандарди за стандарди) која осигурува дека производителите на автомобили и производителите на седиштата се добро усогласени. Со овој систем секој може брзо, самостојно и правилно да се постави автоматско седиште. Сите автомобили произведени во 2006 година и подоцна имаат вграден Isofix систем.