Jонски острови

од  |  0 коментари

Јонското Море претставува дел на Средоземно Море, јужно од Јадранско Море. На запад граничи со јужна Италија, поточно со Калабрија и Сицилија, а на исток со југоисточна Албанија и со голем број на грчки острови, меѓу кои Крф,Закинтос, Кефалонија, Левкас и Итака.

z3

ionisches-meer3

Овие острови заеднички се нарекуваат Јонски Острови, а други помали острови кои ги опфаќаат се: Строфадес, Сфагија, Скиза, Сапиенца и Китера. Морето е едно од најсеизмичките области во светот.
Сите поголеми острови во Јонското Море ѝ припаѓаат на Грција. Меѓу нив најголеми се: Крф, Закинтос, Кефалонија, Итака и Лефкада.

532px-Ionian_Islands.svg

Заедно со островот  Kythira и сосседниот Antikythiraостровите го сочинуваат островскиот кластер наречен  Eptanisa (тие се сосема одделени и отсечени од Јонските острови)

Јонските острови биле дел  од централна Грција но поради сеизмичка активност во Јонското море биле одделени од овој регион. Јонските води во Медитеранот се најдлабоки ( 4,406 метри) 

Јонските острови имаат клима идеална за живеење. Во зима планините на централна Грција го спречуваат струењето на северните ветрови а во лето се под влијание на   meltemia, топлиот пријатен ветер како и морските ладовини.Поради влијанието на ветерот во овој регион доста популарно е сурфањето.

MYRTOS BEACH KEFALONIA

Јонските острови населени биле од палеолитската ера, биле низ многу инвазии и биле под влијание на многу култури.