Како овошните киселини делуваат на лицето

од  |  0 коментари

– Гликолна киселина
Оформува нов колаген, нови кератин клетки и ги редуцира борите, со што делува како лифт ефект и ја прави кожата мазна.

– Салицилна киселина
Се користи како пилинг и делува одлично кај средни акни и мрсна кожа, со што ги затвора порите и служи како превенција од подлабоки акни. Делува помалку кај депигментација.

Разликата помегу овие к-ни е тоа што гликолната е растворлива со вода, а салицилната со масло. Гликолната к-на пенетрира длабоко во порите и врши ексфолијација на мртвите клетки, а салицилната к-на е единствена к-на позната за користење во третманите со акни и акнеста кожа.