Како парфемите се направени? Ве интересира ли процесот?

од  |  0 коментари

Скоро секој парфем во себе содржи цвеќе, кое посебно се одгледува за производство на парфеми. Но мирисот на цвеќето секоја година не е ист. Цвеќето како и виното зависи од жетвата.

Основни состојки се рози и јасмин, без кои незамисливо е да направиме квалитетен парфем, па затоа од нив се одгледуваат цели плантажи.

Климата и почвата имаат огромно влијание врз квалитетот на цветот, а тоа влијае подоцна и на неговиот мирис и трајност.
Ако розата како растение се одгледува со намена за производство на парфем, таа се бери рано наутро пред цветот да се отвори и тоа во месец мај, обично во период од 3 недели.

Цветовите се берат рачно а жетвата е многу деликатен процес. Секоја торба може да содржи само одреден број цвеќиња, што не треба да се скршат или бидат притиснати еден на друг и да го изгубат маслото или квалитетот..

Следниот чекор е да се извади маслото, кое мора да се одржи веднаш по бербата. Се започнува со ставање слоеви на ливчиња во метален слоевит тапан. повторно, количините треба да бидат прецизни, не премногу, не премалку на број.

Потоа цвеќињата се ставаат во растворувач за пет часа и половина на 30 степени, обично овој растворувач е хексан гас. Потоа хексанот е отстранет, и она што ќе остане е цветен восок, кој изгледа како каша која има етерични масла и масни масла во него.

Масните масла треба да се отстранат, така што восокот се мие со етанол до краен процес. Ова е процес за екстракција на розата во суштина, но истиот процес се користи и за јасмин.

Дестилацијата е последниот процес за да се добие мирисот од цветот. Кога со помош на вода која испарува се раздвојува восокот и останува чист концентрат.


Огромна количина на растителна материја е потребно за да се добие мала количина на етерични масла, тоа е причината зошто е скап парфем.

– 1 килограм на рози = 500 цвеќиња
– 400 килограми роза = 600g концентрат
– на 7.5-15ml шише француски парфеми (не Eau de Parfum или тоалетна вода ) имаме 20-30% концентрација во крајниот парфем, или 1.8ml која е приближно 2гр на таа количина.
– 660 рози се потребни за добивање на тој концентрат за да се добие квалитетен мирис за толку мало шише парфем.
Неколку информации …

Тоалетна вода содржи околу 6-10% етерични масла во алкохол и база вода.
Eau de Parfum содржи околу 11-15% етерични масла во алкохол и вода база.
Парфемите (со највисока концентрација на етерични масла), содржат околу 20-40% етерични масла во алкохол и вода база или воопшто се без додаток на вода.

Цветните есенции се исто така многу скапи, бидејќи тие бараат толку интензивен труд и се кревки, што дополнително ги зголемуваат трошоците а со тоа и цената на парфемот.