Мини здолниште – сексипил без конкуренција

од  |  0 коментари

Мини здолниште обично бара долги и убаво обликувани нозе ( но не задолжително ), доволно самодоверба и вештина да се со неа седнува. Се на се, не може да се кажи дека е практично и удобно да се носи, но жените низ вековите се имаат мачено и со многу поголеми проблеми. За да дојди до денешен статус, мини здолниште има поминато различни фази на прифаќање: од внимателно воведување на филмското платно во вид на костим, преку револуционерна популарност и излегување на улици 1965. Година, до влегување во мејнстрим секојдневни, готово класична гардероба. Во своите почетоци беше омилена гардероба на трендсетерки кои беа желни за привлекување на внимание и нагласување на сексипил, а бидејќи во шеесеттите ја пратил глас на забрането овошје, некое време беше идеално средство за изразување на бунт и оружје во борба за женските права.

Секогаш во мода

Од 1965. Година мини сукна никогаш во вистинска смисла не излезе од мода. Во седумдесеттите години беа во мода миди и макси должини, но мини здолниште егзистира паралелно со нив, за да во осумдесеттите години прерасни во еден од омилените комбинации. Мини здолниште нужно ги раздвижи уште нови трендови. Најважно модно доживување секако е потфрлување на чорапи со халтери па се осмислени револуционерни најлон чорапи. Поред класично провокативни модели, се јавија и микро мини здолниште, таканаречени белтскирт, кои сепак не се примерени за носење во јавност, но затоа широки колани кои се носат на боковите многу должат на таа ултра секси верзија на здолниште. Денес мини здолниште се носи во голем број на варијанти, широки, тесни, направени од тексас платно или некој друг материјал. Во комбинација со интересни чорапи, одговара готово за секоја прилика, а храбро ги носат и дамите на секоја возраст, доколку фигурата тоа им овозможува но и оние дами кои со помош на мини здолниште поносно ги истакнуваат своите облини.

За се е виновна Мери Квант

За планетарната популарност на мини здолниште најмногу е заслужна британската модна креаторка Мери Квант. Станува збор за дизајнерка на која обично се припишува овој провокативен изум, но не може да се каже дека беше во прва кога одлучила да го скрати здолништето и ги покажа колената и да се пред неа никој нема сетено. Еволуција на мини здолништа е посложена. Не треба ни да се запостави и придонесот на Хелена Росе, која ја има облекувано актерката Ен Франсис за филм Забранета планета во далечната 1956. година, а познато е дека некои храбри дами веќе во дваесеттите години покажаа колена. Меѓутоа, Мери Квант беше прва дама која заклучи дека жената може да се прошета по улиците на Лондон, што се пред незината појава на модната сцена, сепак не се случи. Важно и да се спомни и францускиот дизајнер Андреа Курежа, кој мини здолништето го лансирал истата година кога и Мери Квант, но за разлика од неа која е изнесува на улица, вовел во висока мода.