Наочари за отстранување на мачнината во текот на летот.

од  |  0 коментари

download (1)

За  сите оние кои се борат со лошење во текот на летото, научниците подготвуваат ново ревoлуционерно решеније. Се смета дека лошењето предизвикува спротивност меѓу она што нашите очи им го говорат на мозокот и сигналите кои ги прима внатрешното уво, што влијае на рамнотежата. Кога сте во авион на своето седиште,  бидејќи погледот ви е свртен кон соседното седиштето, очите и мозокот мислат дека седите односно мирувате , додека пак внатрешното уво ги чувствува движењата на авионот, и поради тоа настанува лошењето.

Лондонскот ,, Flow IFE’’ излегува со нов сет на наочари за виртуелна стварност која би требало да го реши проблемот на лошење во текот на траењто на летот, така што овие наочари ќе проектираат слики како авионот се движи и во суштина нема да се ствара таа спротивност помеѓу она што очите го гледаат, и внатрешното уво односно центарот за рамнотежа го чувствува.

Сепак, овој нов  изум е наменет за оние кои имаат малку  “  подлабок џеб ‘’ бидејќи можната почетна цена на овие наочари против лошење e 700 евра . Единстевно нешто од кое што ќе ви се слоши е нивната цена.

Извор:  www.prva.rs