Се старо, но сепак блеска!

од  |  0 коментари

Не е злато се што блеска, ниту новото е секогаш подобро од старото. Најдете малку боја, четки, шмиргли и некој метар на мебел. Со малу труд Ваш омилен и стар мебел ќе блесне со нов сјај.

Сменете ги столиците – со децении гледате ист стол во боја на черешна и столиците со класичен мебел. Ова слика ќе Ве инспирира да направете голема промена. Стол и столица шмирглајте ги, прво со груб а потоа со пофина хартија за шмирглање, па бојадисајте ги во сина боја. Користете еколошки бои на база на вода која се брзо сушат. Столиците можете и сами да ги тапацирате со материјал во цветен дезен, а доколку не сте вешти во тоа, обратете се на тапетар.

Фотелја за убава дремка – стара фотелја сигурно има поквалитетен дрвен костур од било која нова и евтина. Доколку сте вешти, преслекување можете да го направете сами, во спротивно побарајте го тапетарот. Ова услуга не е скапа, но задолжително пазарувајте се. Наместо со класичен мебел, фотелјата преслечете ја со ребрест сомот во боја на вишна. Сомотот не е идеален материјал за мебел, па затоа креацијата нема да Ви трае со години, но секако ќе уживате кога фотелјата ќе почнат да ја фалат и пријателите кои безброј пати седеа на неа.

Сошијте нови навлаки – мека и удобна софа, тросед или аголна гарнитура подложни се на трошење. За наслон и седиште сошијте навлаки во темна боја, од материјал кои нема изразена текстура, а декоративни перничиња можат да бидат светли и посјајни. Остатокот од материјалот искористете да ја освежите и табуретката.

Нова плоча за комода – некогаш се оштетеното место на комодата покривало со чипкасто миље. Модерен дизајн, секако не трпи такви украси, како ни оштетувања и флеки. На најблиското стовариште побарајте да Ви исечат плоча во боја и дезен по Ваш избор, ставете ја на комодата и проблемот е решен. За ова исто така може да послужи и плоча од вештачки камен.