За помалку стрес и посреќен живот

од  |  0 коментари

Одите во кревет во касните саати на вечер, а наутро секогаш го поместувате алармот за “уште сао 5 минути” и никако не можете да станете? Време е да усвоите некои нови правила за одмор и работна рутина, за да имате добар сон и да можете со обврските кои следат во текот на денот да се справите максимално.

Знаевте ли дека будењето порано ве прави поздрави и попаметни? Секако, раното будење за многу од нас е најтешкиот дел во денот, а тоа посебно се однесува на оние кои имаат навика касно да легнуваат во кревет.

Ако не сте една од личностите што се буди наутро полна со енергија, еве неколку совети како денот да го започнете рано, свежи и одморени.

Легнувајте во кревет секој ден во исто време. Тоа ќе ви погоне да го ускладите телесниот ритам и да се будите наутро секој ден во исто време. Вашето тело сака рутина, па со спроведување на одреден распоред за спиење му помагате на организмот наутро лесно да се разбуди. погрижете се исто така да спиете 7-8 саати дневно, со цел вие да се осеќате одморено.

Опуштање без компјутер

Исклучете го компјутерот или телевизорот барем пола час пред да одите во кревет. подобро изберете добра книга или чаша топло млеко за да се опуштите пред спиење.

Ноќ без алкохол

Можеби сте слушнале дека алкохолот опушта пред спиење, токму вас, како и кафето може да ве држи будни подолго време отколку што мислите и да го поремети вашиот сон. Иако една чашка алкохол ви е допуштена ве оушта и е корисна, сепак немојте да претерувате.

Уморете го телото

Енергичната вежба е добар метод телото да го припремите за сон – само припазете тренингот да го направите барем два часа пред да одите во кревет. Освен тоа, вежбањето после утринското будење ќе ве наполни со енергија и ќе го спречи нападот на умор во текот на денот.

Утринско туширање

Утринското туширање освежува и може да го разбуди нервниот систем што ќе направи да се осеќате полни со енергија.