20 совети од еден од најпризнатите психолози во светот

од  |  0 коментари

Mihail Litvak е еден од најпризнатите светски психолози на денешницата. Овие 20 совети иако се кратки доколку вистински се потрудите да сфатите кое е нивното значење и ги применувате во животот,  ќе станат моќно оружје во вашите раце.

Д-р. Litvak го развил пристапот наречен ‘’психолошко аикидо’’ и сам го употребувал во текот на својата пракса.
Ова се неговите 20 совети:

 1. Доколку човек нема што добро да каже за себе, ќе започне да зборува лошо за другите околу себе.
 2. Доколку веќе загризувате, не загризувајте го вратот на ближниот загризете во знаење.
 3. Депресијата дадена му е на човекот за да се истражува и запознае себе си.
 4. Никој никого не отфрла само некои луѓе одат напред, други заостауваат. Оние кои заостануваат зад другите се тие кои сметаат дека се отфрлени.
 5. Доколку мислите добро за себе, зошто ви е потребно и другите да ви мислат добро?
 6. Доколку сакате нешто, не барајте дозвола, нема да ја добиете!
 7. Способноста да сакате и добро да ја поднесувате самотијата е показател на духовната зрелост. Затоа и најдобро функционираме кога сме сами.
 8. Незрелата личност често има знаење но незнае како да го примени, додека пак зрелта личност има знаење и знае како да го примени. Затоа незрелите луѓе критикуваат а зрелите делуваат.
 9. Не знам кој е патот до успехот, но знам кој е патот до несупехот- а тоа е желбата да им се допаднеме на сите.
 10. Не постои женска или машка логика, само способност или неспособност мудро да размислуваме.
 11. Доколку сакате да го запознаете својот најголем непријател –погледнете во огледало. Кога ќе се соочите со него, сите останати лесно ќе успеете да ги победите.
 12. Постигни успех и сите навреди ќе завршат.

13.Пријатно е да се разговара со пријатели, но корисно е и да се разговара и со непријатели.

 1. Постои само една поддржана причина да прекинете некоја врска или да прекинете работен однос – а тоа неспособност за личен раст во тие услови.
 2. Својата радост треба да ја делите со пријателите и со непријателите . Пријателите ќе се радуваат со вас, а непријателите ќе се вознемират.

16. Не трчајте по среќата и таа ќе ве пронајдете вам. Можам да ви кажам едно место каде можете да ја пронајдете –во вас. Патот до тоа место ќе ви помогне дда ги развиете своеите способности до максимум.

 1. Среќата е нус производ на доброто организациско работење.

18. Доколку сакате нешто некому да му докажете, тоа значи дека вие живеете за таа личност. Но доколку живеете да себе тогаш не морате ништо на никому да му докажувате.

 1. Фантазијата е гласот на нашите способности. На пример, доколку јас фатазирам дека пејам во опера, а немам ни глас ни слух тешко дека ќе успеам да достигнам до остварување на таа желба. Но доколку сонувам за она што е во склад со моите способости поверојатно е дека ќе ги остварам своите соништа брзо. Добро е кога човек може да си каже себе си – се занимавам само со обиди да ги остварам своите соништа.
 2. Подобро е да се комуницира со добра книга наместо со празен човек.