Божиќно село- современ концепт за уживање во празничниот дух

од  |  0 коментари

Во повеќето држави ширум светот во почетокот на месец Декмеври започнува припремата за славeњето на католичкиот Божиќ, но и доаѓањето на Новата Година со украсување на посебен дел од градот во празничниот дух. Tој дел се нарекува Божиќно село во некои држави,  додека пак во други овој концепт се користи и за да се промовираат различни фирми и дасе продава храна, облека, подароци, украси и сл и се нарекува Божиќен пазар. Во тој дел можете да видите штандови со секаква празнична традиционална храна, украсени згради, секакви фонтани од чоколадо, светилки, фигури од мраз, украсени Новогодишни елки, лизгалишта, санки, празнични двометарски фигури направени од чоколада и бомбони и многу други уживања во кои ќе ужива секој од мал до голем. Овие  концепти кои прераснуваат во традиција,  го слават духот на радоста, среќата,  добрата храна, пријателството, уживањето во празниците и дружбата со семејството и најблиските, а што е најважно шират и позитивен дух помеѓу посетителите.  Освен за посетителите , тоа е и одлично место за фирмите да ги рекламираат своите играчки, услуги за декорирање и креативност, облека, храна , односно тука можете и да јадете и да се забавувате , а воедно и да купите подароци за вашите најмили. Традиционално се отвараат навечер, а еден од најпознатите Божиќни села – пазари ширум светот се Германските.

Погледнете како изгледаат овие Божиќни села ширум светот, зарем не би сакале и ние во Македонија да ја отпочнеме оваа традиција?

1

Germanija

 

Jdombs-Travels-Zagreb-Christmas-Market-2

 

Jdombs-Travels-Budapest-Christmas-8 Jdombs-Travels-Budapest-Christmas-6 Jdombs-Travels-Budapest-Christmas-4marche-de-noel9

90

 

9192

94

 

97

 

98

dsc_0095-1800x1208