Масажа-лек и задоволство за секој.

од  |  0 коментари

Масажата е значајна за нашето физичко,емоционално и духовно здравје, нејзиното  благотворно влијание ќе направи да се чувствувате како нови.Без разлика на типот на масажата нејзиното влијание е повеќекратно. Замислете дека вашето тело е една фабрика, вашите мускули се работниците во оваа фабрика.Бидете сигурни дека ,,работниците,, ќе бидат поефикасни доколку го добиваат  доволното количество на храна,воздух и одмор.  Снабдувањето на мускулите  со крв е клучната работа за да може телото нормално да функционира.Масажата е ,,виновникот,, кој добротворно делува и служи за зголемување на  циркулацијата,што значи обезбедува повеќе кислород и помага за исфрлување на штетните материи од организмот.Токлму тоа е најголемата придобивка од неа.Исто така, масажата најмногу помага на болните мускулите и зглобовите, како и зголемување на еластичноста на кожата и телото,подобрување на имунитетот, анти-стрес ефект.Проблемот со болките во грбот најдобро можете да ги решите со серија од масажи.

casa-de-massagem-blog

Масажа генерално се дефинира како  било каква форма на притисок, триење и ,,манипулирање,, со вашата кожа, мускулите и тетивите. Масерите користат различни техники, како прстите на рацете,  често лактите,  па дури и нозе. Оваа широка дефиниција остава простор за многу бројни техники,дефинирање  и групирање на масажите, но во суштина постојат 4 вида на масажи:

 1. Шведска масажа– Тоа е она што ние народски ја нарекуваме релакс масажа, а практично се подразбира благ притисок и широки кружни движења.Целта на оваа масажа пред се е опуштање.
 2. Масажа на ткиво-Овој тип на масажа подразбира мал притисок и пократки движења. Оваа масажа на мускулите и сврзното ткиво најчесто се користи при повреди.
 3. Спортска масажа– иако техника е слична на Шведска и други масажи за релаксација, спортска масажа е нешто поинтензивна, и целта е опоравување на спортистите, најчесто се користи после повреда или  како превенција.
 4. Масжа на чувствителни точки –Оваа масажа служи за опуштање на напнатите делови на телото , а според источните правила се врши притисок врз т.н. ,,кубо точки,,

tirol-massage-arlberg-st-anton-21

Дали е потребно да зборуваме за бенефитиот од масажата?

Денес, масажа е призната како комплементарни форма на третман и се препорачува од страна на лекарите(особено специјалистите). Масажа сега е составен дел канцерогената терапија, психијатриски заболувања, кардиоваскуларни заболувања,итн

Здравствени придобивки што можете да очекувате по третманот:

 • Подобрување и забрзување на крвотокот и лимфотокот,
 • Подобрување на еластичноста и регенерацијата на кожата,
 • Опуштање на мускулите,
 • Подобрување на дишењето,
 • Го стимулира варењето на храната,
 • Го забрзува метаболизмот,
 • Го подобрува отстранувањето на штетните материи од телото,
 • Ја намалува болката и напнатоста,
 • Позитивно делува на внатрешните органи.

23182e_7616589b6dd6b01bac0643032510ac29

Пријатната музика и свеќите  се составен дел од амбиентот во кој се извршува масажата, исто така не смееме а да не ги спомнеме етеричните масла со опуштени мириси, кој им додаваат дополнителната вредност на масажата. Препуштете им го ова задоволство на вашето тело бидејќи тоа го заслужува!