Паметно искористете го тесниот простор

од  |  0 коментари

Станот не се купува секој ден, затоа требате внимателно да го изберете. Секој би сакал да со што помалку пари добие идеален распоред и совршено правилни простории. Во стварноста тоа не е така и голем број на луѓе прават компромиси. Доколку паметно го искористете просторот, тесните простории во станот не се секогаш непрактични.

Осветлете го купатилото – мало купатило изгледа потопло и поинтимно, но само доколку во неговото опремување ја вложете сета Ваша креативност и доколку паметно ги изберете санитариите, ѕидните и подните плочки. Туш кабина со стаклена врата и лавабо со статив идеално ќе се вклопат во тесното купатило, како и високите полици. На ѕидот задолжително поставете големо огледало и добро осветлете го, бидејќи просторот така ќе изгледа поголем, а доколку додадете бамбус, ќе добиете Ваша спа оаза.

Украсете го ходникот со огледало – долг, тесен ходник е вообичаен во скоро секој втор стани се согласуваат сте дека не е посебно убав. За да направите по пријатен, долж ходникот поставете занимливи детали како на пример големи, весели, разнобојни слики, тесни комоди со атрактивна вазна со цвеќе. Семејните фотографии ставете во слични рамки и распоредете ги во правилни размаци долж ѕидот, а под нив поставете мал стол со столица. И огледалото е одличен детаљ бидејќи создава илузија на длабочина на просторот. Вака поделен простор ќе изгледа поелегантно и потопло. Ѕидовите бојадисајте ги во светли, топли и неутрални бои, а на самиот крај на ходникот во потемна нијанса. Осветлувањето треба да биде силно.

Почитувајте го “патот на храната”

Без разлика на облик и димензија, кујната одлично спаѓа во најпријатни места во станот. Дури и мала тесна праволиниска кујна можи да изгледа модерно, функционално, па и елегантно. Иако тоа не може да се кажи на прв поглед, таквите простории се многу благодарни за опремување доколку ги знаете основните правила. Сите елементи и бела техника наредете ги долж еден ѕид, почитувајќи го “патот на храната”. Ова златното правило подразбира идеален распоред фрижидер – лавабото – работна плоча – шпорет.

Доколку сакате да го тргнете вниманието од обликот на просторот, определете се за по атрактивен дизајн на кујнските елементи, разубавете го со интересни апарати, садови, крпи … Ќе видете, тоа ќе биде доволно да кујната стане Ваш омилен дел од станот.

Дневната соба поделете ја во помали зони – тесни, долги дневни соби преставуваат предизвик за добар архитект, бидејќи никој не сака да седи во просторија која по облик наликува на купе или патека за куглање. Поради тоа ваква соба не треба да ја набљудувате како целина, туку како простор кој треба визуелно да се подели во помали зони. Било да станува збор за ѕидовите или плакарите, преградите не се добро решение бидејќи подобар ефект ќе постигнете со групирање на мебелот и со користење на различни нијанси една до две бои. Ставете фокус на централен дел од собата и тука организирајте главен простор за седење. Пред него направете катче за читање со голема фотелја и полици за книги, а на другиот крај на просторијата работен дел или куќен биоскоп.