Зошто CICIBAN обувки?

од  |  0 коментари

Природниот начин на одење вклучува босо чекорење врз нерамни површини како песок, трева кои го поттикнуваат развојот на мускулите на стапалото и ги стимулираат нервните завршетоци. Поради бројни причини како временските услови, тврдите површини, како и начинот на живот, приморани сме да носиме обувки уште од најрана возраст . Чевлите се многу важен фактор во развојот на правилно стапало уште од првите чекори на детето. 

Најважната цел на обувките е да ги заштитат нашите стапала. За оваа причина многу е важно децата да носат чевли кои го поттикнуваат правилниот развој на стапалата.
Кога размислувате за нов пар на обувки за вашето дете потребно е да ги земете во предвид следните совети:
• Чевлите треба да обезбедуваат доволен простор за стапалото да расте: стапалото на детето расте многу брзо и многу е важно стапалото да расте право. Чевлите затоа не треба да имаат комплетно права форма затоа што треба д аја поддржуваат формата на ногата, најширокиот дел од чеевелот треба да биде еднаков на најширокиот дел од стапалото.
• Чевлите потребно е да бидат флексибилни: добите чевли треба да имаат флексибилни ѓонови кои ќе ја поддржуваат подвижноста на зглобовите и предниот дел од ногата . Добрите чевли треба да бидат диајнирани од материјали кои му овозможуваат на стапалото да дише во исто време воедно нудејќи му поддршка. 
Чевличките на Ciciban се дизајнирани на таков начин што ги пресретнуваат сите потреби на децата со цел да го поттикнат правилниот развој на стапалото.
PREREZ ANG
“CICIBAN чевлите имаат анатомска форма и специфичен дизајн кој обезбедува слобода на ноџињата, заштита, комфор и стабилнoст. Многу е битно родителите често да проверуваат колку чевличките одговаарт на ноџето на детето затоа што децата имаат брзорастечки стапала, па доколку чевличките не одговараат да ги заменат со поголеми. Само за неколку месеци кај децата а особено кај бебињата се менува големината на стапалото. Секое детенцее има различно стапало затоа не е препорачливо да се носат чевлички кои веќе биле носени ”

Автор: Ludvik Travnik, MD Orthopaedic specialist